Ψύξη - Θέρμανση - Εξαερισμός

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μορφή θέρμανσης που συνδυάζει συνθήκες θερμικής άνεσης και οικονομικής λειτουργίας. Στο σύστημα αυτό, ζεστό νερό θερμοκρασίας 35-45οC κυκλοφορεί μέσα σε κύκλωμα σωληνώσεων που είναι ενσωματωμένο στο δάπεδο του χώρου, μετατρέποντας το ίδιο το δάπεδο σε θερμαντικό σώμα.

 Η μετάδοση της θερμότητας πραγματοποιείται με ακτινοβολία από το δάπεδο προς τον θερμαινόμενο χώρο, από τα χαμηλότερα στρώματα προς τα υψηλότερα σε όλη την επιφάνεια του χώρου χωρίς ισχυρά ρεύματα. Επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο η επιθυμητή διαστρωμάτωση της θερμοκρασίας, δηλαδή στο ύψος της κεφαλής η θερμοκρασία ανέρχεται στους 18-20οC.

Η θέρμανση μέσω σωληνώσεων που διατρέχουν όλη την επιφάνεια του χώρου εξασφαλίζει τις βασικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δηλαδή άνετη και υγιεινή διαβίωση σε συνθήκες θερμικής θαλπωρής. 

Αισθητική χωρίς περιορισμούς στην σύγχρονη μοντέρνα κατοικία και φιλικότητα προς το περιβάλλον, μπορεί κανείς να τα απολαμβάνει εύκολα εξοικονομώντας ενέργεια και έξοδα, χάρη στην ενδοδαπέδια θέρμανση.

Στην ενδοδαπέδια θέρμανση το νερό προσαγωγής χαμηλής θερμοκρασίας  35-45οC μπορεί να θερμανθεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Με λέβητα – καυστήρα πετρελαίου και αντιστάθμιση .
 •  Με λέβητα – καυστήρα αερίου και αντιστάθμιση .
 • Με ειδικές αντλίες θερμότητας, INVERTER με πολύ μεγάλο βαθμό απόδοσης (COP έως και 4,5 – δηλ. με ηλεκτρική κατανάλωση μίας μονάδας ενέργειας έχουμε θερμική απόδοση έως 4,5 μονάδες ενέργειας) .

Οι συγκεκριμένες αντλίες θερμότητας θερμαίνουν ταυτόχρονα και ζεστό νερό χρήσης μέσα σε μπόιλερ, τα οποία μπορεί να υποβοηθούνται με σύστημα ηλιακών συλλεκτών .

Οι αντλίες αυτές λειτουργούν την θερινή περίοδο ως ψυκτικά συγκροτήματα      στέλνοντας ψυχρό νερό κατάλληλης θερμοκρασίας στο ενδοδαπέδιο σύστημα σωληνώσεων και επιτυγχάνοντας συνθήκες δροσισμού (35 ºC θερμοκρασία περιβάλλοντος, 28-29 ºC θερμοκρασία εντός της οικίας) .Ταυτόχρονα μπορούμε να επιτύχουμε συνθήκες κλιματισμού (35 ºC θερμοκρασία περιβάλλοντος, 24-25 ºC θερμοκρασία εντός της οικίας) τροφοδοτώντας τοπικές κλιματιστικές μονάδες νερού (fan coil) .

 • Με παράλληλη υποβοήθηση του λέβητα με σύστημα ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι αποθηκεύουν την ηλιακή ενέργεια σε θερμοδοχεία – buffer .

Ο φλοιός της γης, απορροφά σε μορφή θερμότητας ένα μεγάλο ποσό ενέργειας από τον ήλιο, που συντελεί στην διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στα επιφανειακά στρώματα, ανεξάρτητα από τις κλιματικές αλλαγές.

Η γεωθερμία μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια του φλοιού της γης και να την μετατρέψουμε σε ένα ωφέλιμο θερμικό ή ψυκτικό φορτίο.

Η γεωθερμία, αποτελεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, φιλική προς το περιβάλλον, που μας προσφέρει οικονομία έως και 55%, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και της σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης του εξοπλισμού. 

Η λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος στηρίζεται στην ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εδάφους και κλιματιζόμενου χώρου. Το χειμώνα δηλαδή, απορροφά από το έδαφος, ένα υψηλό για την εποχή θερμικό φορτίο και το αποδίδει στην εγκατάσταση, ενώ το καλοκαίρι μεταφέρει το υψηλό, σε σχέση με τη γη, θερμικό φορτίο από τον κλιματιζόμενο χώρο πρός το έδαφος, που δύναται να το απορροφήσει, επιφέροντας την ψύξη του χώρου.

Αυτό γίνεται με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, η δε θερμότητα μεταδίδεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων που είτε βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και χαμηλό βάθος, είτε σε κατακόρυφη διάταξη εκμεταλλευόμενοι μία γεώτρηση που γίνεται γι’ αυτό το λόγο.

Μια γεωθερμική αντλία θερμότητας καταναλώνει συνήθως γύρω στο 25-30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η γεωθερμία δεν μας περιορίζει σε ένα και μόνο σύστημα διανομής θέρμανσης ή ψύξης εσωτερικά, αλλά μπορεί να συνεργαστεί με διάφορα συστήματα εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Προσαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στις ενδοδαπέδιες θερμάνσεις.

Ο συνδιασμός του γεωθερμικού συστήματος με ενδοδαπέδια θέρμανση παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης του συνολικού συστήματος και τις χαμηλότερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Το φυσικό αέριο είναι μια πολυδύναμη ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και σημαντικές εφαρμογές κάνοντας την καθημερινή μας ζωή στο σπίτι πιο οικονομική και άνετη.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του κλιματισμού με φυσικό αέριο ειναι:

 • H εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας
 • Το χαμηλό λειτουργικό κόστος
 • Η αθόρυβη λειτουργία
 • Ο υψηλός και σταθερός βαθμός απόδοσης
 • Θέρμανση

Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Η εφαρμογή φυσικού αερίου αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επιλογή της θέρμανσης για το σπίτι, έναντι των υπόλοιπων ρυπογόνων και σπάταλων λύσεων όπως οι λέβητες πετρελαίου, οι λέβητες pellet, οι λέβητες ξύλου και βιομάζας. Το φυσικό αέριο προσφέρει την δυνατότητα αυτονομίας στη θέρμανση ενός διαμερίσματος προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες σπατάλες σε κόστος και ενέργεια αλλά και οι διαφωνίες με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές.

 • Κλιματισμός

Με το φυσικό αέριο μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες ψύξης το καλοκαίρι και θέρμανσης το χειμώνα με την ίδια συσκευή. Μια κεντρική κλιματιστική μονάδα τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο και τροφοδοτεί με ψύξη ή θέρμανση τις εσωτερικές μονάδες στους χώρους σας. Είναι μια περιβαλλοντική λύση που προσφέρει οικονομία στη λειτουργία και ενδείκνυται τόσο για οικιακή όσο και για επαγγελματική χρήση.

 • Ζεστό νερό

Με το φυσικό αέριο έχουμε παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο. Το νερό ζεσταίνεται την ίδια στιγμή που ανοίγουμε τη βρύση και αποφεύγουμε έτσι περιττές αναμονές, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη χρήσης του, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο όση ποσότητα χρειαζόμαστε χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια.

 • Μαγείρεμα

Μαγειρεύοντας με φυσικό αέριο οι αγαπημένες μας συνταγές γίνονται πιο νόστιμες αφού έχουμε κάθε στιγμή απόλυτο έλεγχο στην ένταση της ενέργειας που ψήνει, βράζει ή τηγανίζει. Οι εστίες δεν χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα εντυπωσιάζει. Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη). Οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέρουν ασφαλιστικές διατάξεις ενώ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση έως και 70% σε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες.

Εγκαταστάσεις συμβατικών κλιματιστικών

Κλιματιστικά τύπου split (διαιρούμενα), τοίχου, οροφής, δαπέδου καθώς και πολυδιαιρούμενων συστημάτων (μια εξωτερική μονάδα με δυο ή τρεις εσωτερικές).

Εγκαταστάσεις κλιματιστικών μηχανημάτων με συστήματα αεραγωγών

Κλιματισμού και εξαερισμός σε κτίρια γραφείων, καταστήματα, χώρους συναθροίσεως κοινού, τράπεζες, γυμναστήρια, εστιατόρια κλπ.

Εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού

Με λεβητοστάσια-ψυκτικά συγκροτήματα-κεντρικές κλιματιστικές μονάδες νερού και fan coils

Εγκαταστάσεις κεντρικού κλιματισμού σε χώρους ειδικών απαιτήσεων.

Ειδικές απαιτήσεις καθαρότητος αέρα, σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας σε:

 • Χειρουργεία
 • Στείρους χώρους
 • Θαλάμους προϊόντων καπνού

Ειδικές απαιτήσεις χαμηλής στάθμης θορύβου σε θέατρα, κινηματογράφοι, ωδεία, αίθουσες συναυλιών, συνεδριακά κέντρα.

Συστήματα Variable Refrigerant Volume (VRV) & Variable Air Volume (VAV).

Τα οποία προσφέρουν:

 • Κεντρική μονάδα φρέον με εώς σαράντα εσωτερικές μονάδες
 • Ευελιξία σχεδιασμού και τμηματική εγκατάσταση
 • Αυτονομία ανα επίπεδο και ανα χώρο.